Da li imate preko 18 godina?

Izdavanje nekretnine – greške koje ne smete praviti

0
0

Nažalost, sve češće čujemo o lošim iskustvima ljudi koji izdaju stanove i kuće. Mnoge, ta loša iskustva, nateraju da sve prodaju i nikad više ni ne pomisle da izdaju.

Razlozi za loša iskustva su mnoga, od nesavesnih stanara do grešaka napravljenih pri izdavanju. Činjenica je da je izdavanje nekretnina naporan i stresan posao, koji zahteva dosta strpljenja. Međutim, izdavanje nekretnina takođe može biti i veoma unosan posao, ako sve učinite kako treba.

Kako bi vam pomogli i spasli vas grešaka, napravili smo listu grešaka koje morate izbeći još u samom startu.

Izdavanje stana bez ugovora o zakupu

Prva i najozbiljnija greška mnogih zakupodavaca je što ne naprave ugovor o zakupu. Ovaj dokument služi kako bi zaštitio i zakupodavca i zakupca u slučaju da se nešto ne odvija po dogovoru ili da dođe do nekog većeg spora.

Ovaj ugovor uglavnom sadrži vaše podatke i podatke osobe kojoj izdajete nekretninu, kao i podatke o trajanju zakupa, otkaznom roku i visini zakupa. Ako napravite ovaj ugovor pre predaje ključeva zakupcu, bićete zaštićeni od prevara i nesavesnih zakupaca.

U isto vreme i zakupci će biti zaštićeni i imaće dokaz da je postojao poslovni odnos između obe strane.

 

Izdavanje stane bez depozita

Oštećene, pa čak i uništene nekretnine su, nažalost, nešto s čim se zakupodavci sve češće susreću. Na sreću, postoji način da se stane u kraj ovakvim neprijatnim iznenađenjima. Naime, mnogi zakupodavci ne znaju da mogu da traže depozit od zakupaca.

Depozit je vrsta novčanog osiguranja u slučaju da je nekretnina koju ste izdali oštećena. Ovim novčanim osiguranjem možete pokriti popravku štete ili platiti račune koji će doći u mesecu nakon što se zakupac odselio.

U slučaju da vam je stan vraćen u stanju u kakvom ste ga prvobitno ostavili, u obavezi ste da vratite taj novac zakupcu.

Nemate posrednika

Ako želite da se bavite izdavanjem nekretnina, moraćete da odaberete poslovnog partnera, neku agenciju za nekretnine. Uglavnom, većina zakupodavaca napravi grešku misleći da mogu da sve to rade sami.

U redu je objaviti oglase na raznim sajtovima za izdavanje kuća i stanova, ali to nekad jednostavno nije dovoljno. Uvek je bolje izabrati neku agenciju za nekretnine i udružiti se s njom, a s vremenom videćete koliko je lakše i bolje na taj način izdavati nekretnine.

Nedovoljno obilaženje vaših nekretnina

Još jedna veoma česta greška ima veze sa nedovoljnim obilaženjem nekretnina koje ste izdali. Naravno ovo ne znači da treba svako malo upadati zakupcu u stan, nego jednostavno biti u toku sa svim sto se dešava u vašem stanu.

Zajedno sa zakupcem dogovorite se koji dan svakog meseca ćete doći da obiđete stan. I naravno, obavezno imajte ključ stana ili kuće koju izdajete.

Nemate uvid u stanje računa

Većina zakupodavaca ima problem sa podstanarima koji ne plaćaju račune redovno. Kako bi izbegli ovakve probleme, najbolje je imati uvid u stanje računa. Nemojte se stideti da tražite od zakupca da vam pokaže plaćene račune za svaki mesec.

Velik je problem ako se nagomilaju ne plaćeni računi. Pošto ste vi vlasnik stana, vi ste ti koji će ispaštati ako dođe do problema sa neplaćenim računima. S toga, obavezno vodite računa o ovom.

Niste evidentirali vrednost, stanje i broj stvari u stanu/kući

Ovaj deo se odnosi na zakupodavce koji izdaju svoje stanove/kuće potpuno ili delimično opremljene. Pre nego što se podstanar useli, obavezno napravite popis svih stvari koje imate u stanu/kući. U slučaju da postoji neki kvar sa bilo kojim aparatom u satnu, obavezno to recite podstanarima.

Još jedna jako bitna stvar je da jasno kažete zakupcu kakve izmene sme i ne sme da pravi u stanu ili kući. Ovo će biti napisano u ugovoru o zakupu, ali kako bi bili sigurni recite im još jednom.

Ne upoređivanje cena

Da li ste možda precenili ili potcenili nekretninu koju izdajete? Kako to do znate? Tako što ćete uporediti vašu cenu sa cenama u naselju/mestu gde izdajete. Recimo, cene nekretnina u Vojvodini, i cene u južnoj Srbiji neće biti iste.

Kako ne bi ste precenili ili slučajno potcenili vaš stan, raspitajte se kako se kreće cena izdavanja nekretnina u kraju gde se nalazi vaš stan ili kuća.

Nadamo se da će vam ovaj tekst pomoći da izbegnete sve gore navedene greške, i da vaše iskustvo sa izdavanjem nekretnina neće biti tako strašno.