Da li imate preko 18 godina?

Imaginarijum – zemlja neobičnih stvorenja

Knjiga "Moj Imaginarijum" okupila je 57 ilustratora iz regiona i isto toliko dece starosti od 5 do 10 godina koji su učestvovali u kreativnom i humanitarnom poduhvatu.

Slon-hobtnica sa pet surli ili Slobotnica, dorbrodušno čudovište Tomica sa dve glave, žaboliki kajter  na opasnim talasima, jedan Baš – baš zmaj sa krilima leptira,  i jedno neobično stidljivo Desno oko koje voli da se igra žmurke, samo su neka od stvorenja iz knjige Moj Imaginarijum.

Imaginarijum je zemlja stvorenja koja nikad niko prije nije video, niti za njih čuo, a po prvi put su odlučili da izađu na svetlost dana pravo iz dečje mašte, na poziv mlade crnogorske ilustratorke Ive Ivanović.

Moj Imaginarijum je knjiga koja je spojila decu sa 57 ilustratora iz Crne Gore, Severne Makedonije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije. Deca su imala zadatak da osmisle i nacrtaju imaginarno biće ili pojavu, koja su kasnijom reinterpretacijom likovno upotpunili ilustratori.

Ovo je projekat od dece- deci, i sav novac od prodaje knjige upućen je domu za nezbrinutu decu Mladost u Bijeloj,  za par porodica koje žive u kritičnim uslovima, a deo novca je dodeljen i fondaciji Budi human, objasnila nam je autorka.

„Osim humanitarne pomoći, napravila se kolaboracija 114 kreativaca- 57 imaginaraca uzrasta 5- 10 godina i isto toliko profesionalnih ilustratora iz celog regiona, koji su reinterpretirali njihove ideje“,  kazala je Iva.

Među ilustratorima su se našle i zvezde regiona poput  Vanje Vikala Lynch-a, Milice Golubović i Tijane Tripković.

Iva nam je svojom idejom pokazala da su veliki uspešni kreativni projekti mogući i tokom pandemije, makar kada je u pitanju ilustracija.

Ceo projekat odrađen je onlajn: konkurs, slanje radova, kontaktiranje ilustratora. Na kraju je Imaginarijum dokazao da nije toliko ni važno da li se nešto dešava oflajn ili onlajn, koliko entuzijazam učesnika.

„Imali smo sreću, da je svih 115 učesnika bilo veoma entuzijastično povodom projekta, pogotovo uzimajući u obzir da niko od profesionalaca nije dobio novčane naknade“, tvrdi Iva.

S obzirom da je sve bilo humanitarnog karaktera, Imaginarijum je nastao potpuno na dobrovoljnoj bazi, ali bez obzira na to, ilustratori su se javljali njoj da pitaju za učešće.

„Ilustratori i grafički dizajneri su željni kreativnosti, projekata gde mogu da se opuste, i rade sve bez ograničenja“, kaže Iva.

Profesionalni život mladih ilustratora i grafičkih dozajnera nije uvek lak, a to se naročito pokazalo tokom pandemije, kada je bilo neophodno prihvatati poslove komercijalnog tipa, koji po pravilu imaju dosta ograničenja.

„Još od završenih studija radila sam poslove u oblasti grafičkog dizajna. U Crnoj Gori ilustracija još uvek nije dovoljno zastupljena, a ni plaćena. Vođena time, dugo sam obavljala poslove ne radi ličnog zadovoljstva, već zbog zarade, tako da je Moj imaginarijum konačno velika prekretnica za moju karijeru u pravcu ilustracije. Tu je i knjiga za decu Đina i dobri đed Nobrin Niko i još jedna na kojoj trenutno radim, spisateljice Kristine Radojičić “, kaže Iva.

Ilustracija tradicionalno nije kolaborativni umetnički žanr, pa je za većinu regionalnih ilustratora Imaginarijum potpuno novo iskustvo.

„Do sada sam radila na samo dva projekta ovog tipa, prvi je bio Moj Imaginarijum a drugi je 100 lica stolica, divna knjiga koju je napisala Jasminka Petrović, a koju je objavio Kreativni centar. Oba projekta su zaista posebna baš zbog te saradnje koja se ne vidi do samog kraja, jer svako od nas uradi svoje i nema pojma šta su ostali uradili i kako će se to uklopiti. Često su tu i mnogi ilustratori kojima se diviš i ceniš ih i onda to nekako nabija pritisak, ali ne loš pritisak, više kao pozitivna trema, i u isto vreme si i uplašen i ponosan što se nalaziš u istom ‘prosoru knjige’ kao i oni”, kazala nam je Sonja Paunović Varga, ilustratorka na projektu, koja je zadužena za interpretaciju čudovišta Tomice imaginarca Petra Ivanovića.

I Jelena Tošković, takođe ilustratorka, ističe da je deljenje stranica sa najmlađima posebna čast. Ona je bila zadužena za interpretaciju Do-do jelena, kojeg je osmislila Monika Đukić.

„Oduševljena sam učešćem u ovom projektu. Ovo je bila jedinstvena prilika da odriješimo maštu i “pozajmimo” inspiraciju od malih ljudi da bi stvorili nešto mnogo zabavno i lijepo“,  tvrdi ona.

Zahvaljujući Imaginarijumu napravila se mreža regionalnih ilustratora, koji su se okupili oko jedne ideje, isključivo da bi učinjeli lepu stvar za decu.

A deca su najveći stvaraoci, smatra Iva.

„Deca predškolskog uzrasta nisu još uvek ustrojena školskim sistemom, i upravo oni od 4 do 6 godina imaju najkreativnije i najluđe ideje, poput dvoglavog vanzemaljca sa glavom koja je sok od šipka, ili čudovište koji ima glavu na spratove, tako da je čelo jedne, ustvari vilica glave iznad.“

„Projekat je bio vrlo zabavan i obradovalo me je kada mi je stigla knjiga. “, kazao je za Before After Janko Tadić, osmogodišnji autor genijalne Slobotnice.

Podsticanje dece da stvaraju i stavljanje njihovih radova rame uz rame sa profesionalcima, je način da se pokaže deci da su njihove ideje i mašta važni, umesto da ih odmah upućujemo na „normalno“, predvidivo i dosadno, za šta je školski sistem svakako zaslužan.

Iva je u te svrhe otvorila školu za najmlađe umetnike, inspirisana upravo njihovim idejama za Imaginarijum, u kojoj se trudi da napravi otklon od kanona, i pusti da deca vode nju, umesto ona njih.

„Ovo je tek početak Imaginarijuma“, tvrdi Iva. „Uskoro će biti raspisan i drugi poziv za učestvovanje, a svaki sledeći Imaginarijum će biti takođe humanitarnog karaktera. “

Sa nestrpljenjem očekujemo crteže malih genijalaca, i stvorenja za koja još ni ne slutimo da postoje.