Da li imate preko 18 godina?

Kako je u Švici?

Čuvena Helvetika na Mondaine satovima

Autor:
0
0

Helvetica je najpoznatiji dizajnerski font. Korišćen je za kreairanje logotipa poznatih brendova, oglase, zvanične dokumente i operativne sisteme. Slobodno se može reći da je ovaj kultni font postao jedan od simbola Švajcarske, zemlje u kojoj je nastao 1957. godine. Kao čokolada. Ili švajcarski sat.

helvetica

Upravo je švajcarski proizvođač satova Mondaine plasirao na tržište set satova posvećen ovom legendarnom fontu. Helvetica satove je kreairao nemački industrijski dizajner Martin Drechsel u tri varijante koje predstavljaju osnovne principe originalnog pisma (fonta) – Light, Bold and Regular.

Rezultat je dizajn sata sa sličnim, suptilnim karakterom kao i Helevtica – kompaktan, funkcionalan i prepoznatljiv ne na prvi, već na drugi pogled.

Baš kao i Helvetica, smatrali smo da bi satovi trebalo da budu zanimljiva i raznovrsna porodica, rekao je Drechsel za Dezeen Watch Store. Prema njegovim rečima, želja je bila da se ponudi delikatna Light verzija, čvrsta Bold i umerena Regular. Različite verzije za različite prilike i ličnosti, istakao je Dreshel. Tri različite verzije inicijalne kolekcije dostupne su u pet veličina i 15 varijacija.

Nema sumnje da će se ove satove kupovati dizajn frikovi i njima slični. Cene se, u zavisnosti od modela, kreću od 255 do 325 funti.

helvetica2

Mondaine je predstavio i smartwatch inspirisan Helevticom, sat koji kombinuje tradicionalno časovničarstvo sa novim tehnologijama. Prema najavama, ovaj sat će se na tržištu naći u drugoj polovini godine.

Helvetica, font koji su 1957. godine kreirali Max Miedinger i Edouard Hoffmann, među dizajnerima ima kultni status. Verzije ovog fonta korišćene su za identitete multinacionacionalnih brendova, od oznaka za njujorški metro do Apple’s iOS operativnog sistema. Brojne velike svetske kompanije su kreirale svoje logotipe inspirisane Helveticom: Lufthansa, North Face, Nestlé, BMW, Samsung, Motorola, Kappa, Evian…

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: