Da li imate preko 18 godina?

Grčka ostrva: 10 preporuka za ovo leto

Čitav život vam je potreban da obiđete sve što grčka obala ima da ponudi. Ukoliko imate dilemu gde da idete, ova lista vam može pomoći da napravite dobar izbor!

Grčka obala je jedinstvena za evropski kontinent sa više od 6.000 ostrva, od kojih je naseljeno više od 200. Zauzimaju 7.500 od ukupno 16.000 kilometara obale ove zemlje. Neka su već dobro poznata kao turističke destinacije, dok pošasti modernog turizma mnoga od ovih ostrva i dalje mimoilaze.

Grčka je omiljena turistička destinacija stanovnika Srbije, i zaista možemo biti veoma srećni što nam je tako blizu. Ovde možete dolaziti već od sredine maja pa sve do početka oktobra, a samo od vas zavisi kada je idealno vreme da se prepustite uživanju – da li želite da se pržite na mediteranskom suncu, ili ipak birate malo niže temperature.

Prošle godine smo vam ukazali na 10 nedovoljno poznatih destinacija u ovoj zemlji i pripremili vodič kroz još nedovoljno istraženu Grčku, pre svega Peloponez, a ove godine pravimo mini vodič za 10 ostrva.

Ovo naravno ne znači da ne treba da idete na Tasos, Lefkadu, Krf, Eviju, San Torini ili Krit. Ova lista je samo drugačije viđenje grčke obale.

Itaka

Rodno mesto Homerovog junaka Odiseja je divna destinacija za odmor u Jonskom moru, ukoliko želite da izbegnete turistički razvijenija ostrva u ovom delu zemlje, poput Krfa, Lefkade ili Kefalonije. Centralno mesto na ostrvo je luka Vati, a lokalne vlasti na sve načine pokušavaju da sačuvaju duh ovog ostrva zabranjujući gradnju u modernom stilu.

Zalivom Aetos, koji duboko prodire u ostrvo, Itaka je faktički podeljena na severni i južni deo. Što se tiče plaža one su uglavnom šljunkovite i zapanjujuće lepe. Filiatro, Sarakiniko i Agios Joanis su neke od najbolje organizovanih, ali postoji dosta malih uvalica i plaža bez organizovaog sadržaja. Ono što je važno, na gotovo svakoj je moguće pronaći prirodni hlad.

Poros

Poros je malo ostrvo u srcu Saronskog zaliva. Od pirejske luke je udaljen samo sat vožnje, od obala Peloponeza par stotina metara, tako da je popularna vikend destinacija. Ostrvo je malo, idealno za miran odmor, ali i odlična baza za obilazak drugih saronskih ostrva. Prekriveno je borovom šumom, tako da neki pejzaži podsećaju na one sa Jadrana.

Iako je malo ostrvo, na Porosu se nalaze mnoge prelepe peščane i šljunkovite plaže, u senci drveća. Većinom su organizovane, a među najlepšim i najposećenijima su Askeli i Love Bay. Ovde je svakako pametnije birati jun ili septembar, kada sezona nije u punom jeku.

Kitnos

Ostrvo je svega pedesetak nautičkih milja udaljeno od Atine, te je popularna destinacija za beg iz metropole, ali i savršena baza za letovanje i obilazak susednih kikladskih ostrva. Kitnos je malo ostrvo, ali ima gotovo 100 plaža. Većina njih nema organizovani sadržaj i idealne su za opuštanje. Dominiraju peščane plaže, ima i nekoliko kamenitih, i automobilom je moguće doći do gotovo svake od njih. Ako tražite mir i jednostavnost, i blizinu Atine sa kojom možete kombinovati odmor, ovo kikladsko ostrvo je idealna destinacija za vas.

Skirios

Najveće ostrvo severnih Sporada dospelo je na turističke mape tek u proteklih nekoliko godina, ali se njegovo stanovništvo i dalje uglavnom bavi uzgojem životinja.

Hora (a kako drugačije), centralni grad Skirosa, jedno je od najživopisnijih naselja na ostrvu, jer se nalazi na obroncima brda i pruža nezaboravam pogled na Egejsko more. Posetite srednjovekovni dvorac, obiđite Muzej narodne umetnosti i Arheološki muzej, prošetajte uskim ulicama ovog mestašceta ili popijte kafu u nekom da šarmantnih kafea.

Što se plaža tiče, preporuke su Magazija, velika i popularna peščana plaža, dok su na zapadnoj obali ostrva divne plaže (Agios Petros, Kira Panagia, Atsitsa, Agalipa ili Agios Fokas), od kojih mnoge imaju i odlične taverne. Vredi se zaustaviti kod kapele Agios Pantelejmon zbog spektakularnog pogledu na zaliv i nenaseljena ostrva na jugu.

Tinos

Većina turista koji ovde dolaze su pravoslavni hodočasnici, jer je poznato kao ostrvo Device Marije. Najveća poseta je 15. avgusta (Velika gospojina) kada hiljade ljudi dolazi u crkvu u kojoj se nalazi čudotvorna ikona Bogorodice. Turistički je potpuno u senci susednog Mikonosa, ali ga zaista vredi posetiti, jer je jedno od zelenijih kiklandskih ostrva. Odlikuju ga idilični kontast planina i dolina, a granit, mermer i škriljac dominiraju u arhitekturi jer je ovde gotovo sve izgrađeno od kamena – od zidova, preko ulica do spomenika.

Agios Joanis Porto, Agios Sostis, Agios Romanos i Kionia su samo neke od najpoznatinijih plaža, ali je ovde potpuni mir zagarantovan. Locirane su na jugu ostrva i sve su peščane. Plaže na severu su izolovanije i manje posećene, ali morate voditi računa o tome da vas tamo čeka vetrovito vreme.

Siros

Nije popularno kao Mikonos, Santorini ili Paros, ali je reč o izuzetno šarmantnom ostrvu, sa tipičnim kikladskim pejzažom. Čini se kao dobro rešenje za opuštanje i kuliranje. Ermoupoli, najveći grad na ostrvu, ujedno je i glavni grad Kiklada i krase ga vile u venecijanskom stilu, kuće u stilu neoklasicizma, uske ulice, pravoslavna i katolička crkva, ali i spektakularni pogled na zalazak sunca.

Svakako na ovo ostrvo neće doći samo da biste obilazili njegovo sedište, već plaže. I bilo gde da se uputite nema gužve. Istražite Siros koliko god možete tokom svog boravka. Devedeset odsto plaža se nalazi na zapadnoj i južnoj obali ostrva i uglavnom su peskovite. Neke od najboljih su Vari, Foinikas, Jalisas ili Kini.

Anafi

Kao i susedni San Torini, Anafi je ostrvo vulkanskog porekla, ali ga je mimiošao razvoj masovnog turizma i sačuvao je tradicionalni duh. Divlje plaže, straze za pešačenje, male kapele i crkve i zanimljivi arheološki lokaliteti idealan su spoj za sve one koji traže jednostavan, ali lagano aktivni odmor. Na južnoj strani ostrva nalaze se najlepše plaže, i do njih je iz centralnog sela lako doći brodom ili pešice. Uglavnom su peščane i duge, voda je kristalno čista, uz po koje drvo ukoliko tražite hlad. Organizovani sadržaj na ovim plažama ne postoji!

Astipalea

Ovo ostrvo pripada grupi ostrva Dodekaneza, ali ga karakteriše tipična kikladska arhitektura. Hora, smeštena na steni koja prodire u more, na čijem se vrhu nalazi dvorac u venecijalnskom stilu, jedno je od najslikovitijih mesta ne samo u ovom delu zemlje, već u čitavoj Grčkoj. Pajzaž upotpunjuju tradicionalne bele kuće sa plavim prozorima i vetrenjače smeštene u podnožju gradića.

Plaže na Astipalei su uglavnom neorganizovane i izolovane, i savršen su ambijent za one koji tragaju za privatnošću, tako da vam se lako može dogoditi da budete jedini posetilac na nekoj od njih. Ovo ostrvo, u obliku leptira, idealno je i za lagane sportske aktivnosti, poput pešačenja, planinarenja ili vožnje bicikla.

Furni Korseon

Mala ostrvska grupa u istočnim Egejima, u trouglu između ostrva Patmos, Samos i Ikarije, nekada je bilo utočište pirata. U grupi od dvadesetak ostrvaca, naseljena su samo Furni i Timena. Osim za one koji žele miran odmor, ostrvo je raj za sve ljubitelje ribe i morskih plodova, jer ovde sveže proizvode možete jesti za mnogo manje para nego na drugim grčkim ostrvima. Lokalni specijalitet je i oranž soda, koju možete popiti pod drvetom duda u centralnom selu.

Plaže su uglavnom neorganizovane, tek pokoja ima neki kafić ili tavernu. Najbliža centralnom selu je Psili Amos, malo južnije za ljubitelje šljunka su Kampi i Petrokopio. Ukoliko preferirate pesak još južnije su Elidaki, Kasidi ili Vlihada. Tirkizna boja vode vas čeka na svakoj od njih.

Gavdos

Najjužnija tačka Grčke idealna je lokacija za avanturiste, ljude koji ne traže previše komfora i lagodnosti. Za one koji bukvalno žele da pobegnu od organizovanog turizma. Do samog ostrva nije ni jednostavno doći, jer je jedino povezan sa lukama na Kritu, tako da je dobar plan ključ dolaska na Gavdos.

Ovde u svakom trenutku sa sobom morate imati naočare za sunce, šešir ili kačket, kao i kremu za sunčanje, jer temperature leti idu i iznad 40 stepeni, a hlada nema previše. Iako je kampovanje na divljaka zakonom zabranjeno, ovde to nesmetano možete uraditi u hladu nekog drveta, i da budete sigurni da vas niko neće dirati. Možete se smestiti i u nekoj od kuća, ili apartmana, kojih nema previše, jer ovde ima svega 150 stanovnika. Gavdos je idealno mesto za totalni reset. 

 

Lajkuj:

Komentari:

  1. Tamara says:

    Bravo za autora teksta, odličan izbor ostrva! Dodala bih Kitiru, Kofunisi i Donusu. Ili bih sebično cutala o svim ovim ostrvima, da što duže ostanu neiskvarena masovnim turizmom😄

Ostavite komentar:

Slični članci: