Da li imate preko 18 godina?

Top lista: 10 grčkih ostrva koje preporučujemo za ovo leto

Autor:

Ukoliko i ove godine tragate za destinacijama koje su manje posećene, ova lista vam svakako može pomoći u tome. Za neke destinacije je potrebno dobro planiranje, pre svega kako biste uskladili finasije, vreme, način putovanja i traženje smeštaja, ali vredi se pomučiti. 

Samotraki

Jedna od idealnih destinacija za odmor ukoliko automobilom krenete iz Srbije. Glavne karakteristike ostrva su divna priroda i skrivene plaže. Poznato je po čuvenoj skulpturi Nike sa Samotrake, koja se nalazi u Luvru i mističnom arheološkom lokalitetu Svetilište velikih bogova.

Prema legendi bog mora Posejdon je sa najvišeg vrha ostrva, Fengari koji se nalazi na 1.600 metara nadmorske visine, posmatrao bitku za Troju.

Samotraki je ostrvo karakteristično i po prirodnim termalnim izvorima, vodopadima i slatkovodnim jezerima. Ovde možete naći mnogo malih plaža i uvala gde možete uživati, jer je praktično celokupna severna strana ostrva plaža. Najpoznatije na jugu su Pahia Amos i Vatos, dok se na istočnoj strani ističe Kipos.

Turistima iz Srbije najpoznatija ostrva Dodekaneza su Rodos ili Kos, ali ova grupacija u blizni obala Turske je i dalje u velikoj meri zaštićena od masovnog turizma. Zbog toga je važno dobro i na vreme isplanirati put, jer je najbolji način za dolazak avionska konekcija iz Atine.

Nisiros

Ostrvo je pre svega popularno zbog poznatog vulkana, najmlađeg aktivnog u Grčkoj, ali i dalje ne privlači preveliki broj turista. Obilazak kratera je svakako na listi mesta koje morate videti. Osim jedinstvene geologije, Nisiros ima i nekoliko slikovitih malih sela, od kojih se Mandraki i Nikia ističu tradicionalnom arhitekturom i odličnim pogledom. Odvojite vreme, kada nije previše vruće, za lagane šetnje.

Što se tiče plaža Nisirosa, one su čiste i mirne, idealne za one koji žele da uživaju i provedu ceo dan u izležavanju i kupanju.

Lipsi

Još jedno od ostrva netaknutih masovnim turizmom, pre svega zbog svoje veličine i udaljenosti od Atine. Ukoliko tražite miran odmor i potpuno opuštanje ovo je idealna lokacija za vas. Ovde ćete naći sve ono što vam za jedan takav odmor treba – netaknutu prirodu i prelepe plaže na kojima nisu gužve. Osim plaže Linteu sve su neorganizovane.

Lipsi je idealna lokacija za avanturiste, naturiste, kampere i planinare. Do nekih plaža je moguće doći pešaka iz glavnog mesta, a tu je i autobus koji obilazi ostrvo ukoliko želite na neku od udaljenijih, a nemate automobil.

Kalimnos

Ovo ostrvo je jedna od omiljenih destinacija za sportsko penjanje, jer je izrazito stenovito. Kalimnos, međutim, nije samo idealna destinacija za profesionalne penjače, odličan je izbor i za one koji vole aktivni odmor i pešačenje, jer ovde ima gotovo 4.000 staza uz savet da aktivnosti ostavite za jutarnje ili večernje sate, kada temperatura nije previsoka. Kalimnos je poznat i po berbi i preradi morskih sunđera.

Ima odlične plaže. Emporio, Mirties, Kantuni i Masouri su organizovane i imaju kafiće koje nude rentiranje ležaljki i suncobrana. Ostale plaže u Kalimnosu su zabačene i savršene ukoliko tražite privatnost.

Kikladi su najpoznatija ostrvska grupacija u Grčkoj i ovde se nalaze neka od najlepših ostrva na planeti. Karakterišu ih uglavnom peščane plaže i belo-plave kuće, uz naravno tradicionalno gostoprimstvo i način života. Grupaciju čini 33 ostrva.

Andros

Putovanje Kikladima počinjemo na jednom od poznatijih ostrva, pre svega jer je na svega dva sata vožnje od Atine (luke Rafina), i osim Atinjana jedna je od omiljenih destinacija turistima iz Francuske i Italije. Međutim, zbog svoje veličine na Androsu je moguće pronaći predivne plaže i uvale na kojima nema previše ljudi, posebno kada nije pik sezone.

Najpoznatije i najpopularnije plaže su Agios Patros, Baci i Kris Amos na zapadnoj strani ostrva, istočna strana ostrva je vetrovitija i Ormos je popularna plaža za surfing i druge sportove na vodi. Na istočnoj strani je i vrlo popularna plaža Tis Grias to Pidima. Sever Androsa vam nudi neverovatne plaže i uvale za avanturiste do kojih dolazite prašnjavim putevima.

Ovo je ostrvo za koje vam je automobil neophodan kako biste ga upoznali što bolje. Luka Gavrio i živopisno selo Baci nalaze se na zapadu, centralno selo Andros (Hora) je na istoku, dok se unutar ostrva nalaze predivna sela Menites, Stenies i Masatouri, kao i crkve, manastiri, utrvđenja…

Donusa

Malo ostrvce u srcu Kiklanda, između Naksosa i Amorgosa, u prečniku ima manje od šest kilometara, tako da ga pešice možete celog obići. Centar ostrva je luka Stavros, a na ovu destinaciju možete doći ili brodom iz Pireja ili preko Naksosa. I smeštaj morate rezervisati na vreme, jer su kapaciteti ograničeni.

S druge strane, ukoliko volite slobodno kampovanje u prirodi Donusa je idealna destinacija za vas, posebno plaže Kendros i Livadi na čijim obroncima su od maja do oktobra razapeti šatori. Pored ove dve plaže na ostrvu se izdvajaju Klotaritisa i Fikio. Za sve ove plaže se dobro opremite i ponesite sve što vam je neophodno, jer na njima nema barova, ležaljki ili suncobrana. Jedina organizovana plaža na ostrvu je Port, praktično gradska plaža Stavrosa. Donusa je odlična baza za obilazak grupice ostrva koja pripadaju Malim Kikladima.

Kimolos

Jedna od najboljih alternativnih destinacija u Grčkoj nalazi se u blizini ostrva Milos. Hora (a kako drugačije) je centralno mesto na ostrvu, i ovde je, iz luku Psati, koncentrisan najveći deo stanovništa i aktivnosti na Kimolosu. Poznato je po planinskom terenu i mnogobrojnim morskim pećinama i špiljama. Ima potiče od reči kimolia, što znači kreda.

Atrakcija na ovom kikladskom ostrvu je Skiadi, neobični prirodni fenomenu stene u obliku gigantske pečurke, koji se nalazi na jednoj od ostrvskih goleti.

Foto: Greeka.com

Psati je najpoznatija plaža na Kimolosu, nalazi se odmah do luke, a ostale plaže nemaju nikakvu infrastrukturu. Neke od njih su i omiljene destinacije za nudiste. Dugačka, peščana plaža Agios Jorgos je najlepša na ovom ostrvu, a preporuka je da ne propustite ni Aliki, Kalamici i Bonacu. Elinika, Dekas i Mavrospilia su idealne za nudiste i avanturiste.

Paksi

Ukoliko ste ljubitelj Jonskog mora, odlučili ste da letujete u jeku sezone, a želeli biste da izbegnete gužve na Krfu, Lefkadi ili Zakintosu, ova mala grupa ostrva može biti idealan izbor za vas. Površina ostrva je svega 19 kilometara kvadratnih, nema aerodrom, tako je da Paksi uspeo da se sačuva od masovnog turizma, što se vidi po vrlo usporenom i laganom tempu života, čak i za grčke prilike.

Na ostrvu se nalaze tri tipično jonska šarmantna sela Gaios, Laka i Logos. Plaže su uglavnom male uvale sa kristalno čistom vodom, neke su organizovane i imaju ležaljke i suncobrane uz male barove, ali većinom su to male plaže na kojima nema previše posetilaca čak ni u jeku sezone. Sa Paksija možete otići na izlete do Krfa ili Parge, ukoliko se uželite gužve.

Agistri

Ovo ostrvo, koje pripada grupi Saronskih, zbog blizine Atine predstavlja jednu od omiljenih vikend destinacija stanovnika glavog grada. Agistri može biti odlična baza za obilazak drugih ostrva ove grupacije – Porosa, Specesa, Egine ili Hidre.

Najpopularnije plaže na ostvru su Megalohori i Skala, ali ako želite da izbegnete gužvu i masovni turizam idealne zavučene plaže su Skliri, Ksehofti, Mariza i Magiza. Na Agistriju se nalazi i jezero Lekani, gde možete videti retke vrste biljaka i razne ptice, a okruženo je borovom šumom idealnom za lagano planinarenje ili vožnju bicikla.

Elafonisos

Maleno ostrvo južno od Peloponeza idealna je destinacija za ljubitelje sitnog peska, jer mu je nadimak „grčki Karibi“. Najpoznatije plaže su Sarakiniko i Panagia i, naravno, Simos, jedna od najlepših plaža u čitavoj Grčkoj. Elafonisos je idealna destinacija ukoliko želite da se odvažite na kampovanje, jer je u neposrednoj blizini kamp Simos gde možete letovati u šatoru ili u odlično opremljenim bungalovima.

Jedino mesto je na ostrvu je Elafonisi, dok su Kato Nisi i Lefki klasična turistička naselja. Do Elafonisosa je preporučljivo ići kolima i boravak u ovom delu Grčke iskoristiti za obilazak makar jednog dela Peloponeza, jer je ostrvo na svega par minuta vožnje brodom od kopna.

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: