Da li imate preko 18 godina?

Gde pobeći iz grada na 48 sati

Predlažemo vam nekoliko destinacija u Srbiji gde se možete odmoriti i napuniti baterije tokom produženog vikenda.

Previše stresa, previše posla, potreban vam je beg iz grada… Ukoliko poželite da na 48 sati ili produženi vikend pobegnete iz grada preporučujemo vam nekoliko destinacija.

Na ovo putovanje krećemo od samog severa zemlje i lagano se spuštamo ka jugu. Najidealnija varijanta je da krenete automobilom. Na neke od ovih destinacija možete stići i autobusom, ili vozom, ali to ipak zahteva mnogo više cimanja i dobru organizaciju.

Neće vam biti potrebno mnogo stvari. Svakako, na put nipošto nemojte nositi komp. Preživećete dva dana bez njega.

Deliblatska peščara

Reč je najvećoj peščari u Evropi koja se prostire na 35 hektara. Odlukuju je jedinstvena flora i fauna, i predstavlja jedinstven fenomen na kontinentu. To su sasvim dovoljni razlozi da izdvojite jedan vikend i posetite je. Košava je na ovom području oblikovala izražen dinski reljef, čije su nadmorske visine između 70 i 200 metara, tako da je idealna za šetnje, hajking i vožnju bicikla. Na samom obodu peščare je jezero Kraljevac, gde se, kada vremenske prilike to dozvoljavaju, možete provozati čamcem ili se jednostavno opustiti posmatrajući ptice. Smeštaj možete pronaći u najpoznatijem izletištu peščare Devojačkom bunaru ili u nekom od autentičnih sela u ovom delu Banata.

Borsko jezero

U podnožju planine Crni vrh nalazi se ovo veštačko jezero, jedno od retkih koje ima vrlo razuđenu obalu. Izuzetno čista planinska voda je idealna za kupanje, leti dostiže temperature i do 25 stepeni, dobra je pozivnica ukoliko želite jedan vikend da provedete ovde. Postoji nekoliko urešenih plaža, jezero je okruženo šumama i proplancima, tako da možete šetati, džogirati ili voziti bicikl u okolini. Tu su i brojni tereni za grupne sportove. Možete se smestiti u nekom od hotela, privatnom smeštaju ili ukoliko poželite da avantura bude potpuna u obližnjem kampu koji ima sopstvenu plažu.

Ovčarsko-kablarska klisura

Prava destinacija za sve one koji žele da kombinuju aktivan odmor i banjski turizam. U središtu klisure nalazi se Ovčar Banja idealna baza za obilazak. Idealna destinacija za planinarenje, tako da možete osvojiti vrhove Ovčara (985m) i Kablara (885) i uživati neverovatnom pogledu na meandre Zapadne Morave. Pored toga, ovde možete posetiti neke od 10 manastira srpske Svete Gore, uživati u vožnji brodićem do jezera, čamcem ili kajakom do jezera u Međuvršju ili se kupati u Moravi. Ukoliko niste ljubitelji kupanja u reci, tu je i zatvoreni bazen. Mesta za smeštaj ima dovoljno – mini odmarališta, lokalna domaćinstva i auto kamp.

Pešter 

Pešterska visoravan je najveća visoravan na Balkanskom poluostrvu i jedna od većih u Evropi, nalazi se na nadmorskoj visini od 1.150 metara i zauzima površinu od 63 kvadratna kilometra. Predstavlja jedinstvenu prirodnu oazu ne samo u Srbiji, već i na čitavom kontinentu. Na Pešeru možete uživati u šetnjama, vožnji bicikla, planinarenju ili džip turama koje se ovde organizuju. Preporuka je da posetite i Sjeničko jezero, gde možete voziti kajak, i specijalni rezervat Gutavica, gde je sačuvano svega 11 hektara nekada nepregledne šume koja je pokrivala Peštersko polje. U Sjenici se nalazi i carska Džamija Sultan Valide.

Svakako kada se nalazite u ovom kraju morate uživati u specijalitetima – sjeničkom siru, jagnjetini, jurdumu (gustom specijalitetu od ovčijeg mleka), jelima od heljde, pitama, sudžuku, orijentalnim poslasticama…

Rudnik

Ova planina je jedan od sinonima sa seoski turizam, jer već godinama domaćinstva iz ovog kraja otvaraju vrata svojih domova gostima sa raznih strana sveta. Domaćini su ovde vrlo ljubazni, a izbor smeštaja je vrlo raznovrstan – od vajata do moderno opremljenih kuća građenih u tradicionalnom stilu. Ova planina već 100 godina ima titulu Vazdušne banje, na osnovu rešenja koje je donela Vlada Kraljevine SHS.

Dobar izbor su lagane šetnje pašnjacima i livadama, izleti u šume ili lagano osvajanje nekog od vrhova ove šumadijske planine. Jedan od toponima je Ostrovica, oštra ugašena vulkanska kupa strmih strana na nadmorskoj visini od 758 metara. Za njeno osvajanje morate biti u dobroj kondiciji i vladati tehnikama planinarenja, jer predstavlja izazov. Na njenom vrhu se nalaze ostaci utvrđenja koje je despot Đurađ Branković podigao za odbranu od Turaka.

Na Rudniku možete posetiti pravoslavne manastire Voljavča, Blagoveštenje, Nikolje i Vraćevšnica ili brojnih spomenika iz srednjovekovnog i doba Prvog i Drugog ustanka. Centar planine je varošica Rudnik.

*naslovna fotografija: Borsko jezero, autor Ivan Radojević// shutterstock.com

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: