Da li imate preko 18 godina?

Gde pobeći iz Beograda na 48 sati

Predlažemo vam nekoliko destinacija u Srbiji gde se možete odmoriti i napuniti baterije tokom produženog vikenda.

0
2

Previše stresa, previše posla, potreban vam je beg iz grada… Ukoliko poželite da na 48 sati ili produženi vikend pobegnete iz grada preporučujemo vam nekoliko destinacija.

Na ovo putovanje krećemo od samog severa zemlje i lagano se spuštamo ka jugu. Najidealnija varijanta je da krenete automobilom. Na neke od ovih destinacija možete stići i autobusom, ili vozom, ali to ipak zahteva mnogo više cimanja i dobru organizaciju.

Neće vam biti potrebno preterano puno stvari. Svakako, na put nipošto nemojte nositi komp. Preživećete dva dana bez njega.

Gornje Podunavlje

Ovaj specijalni rezervat prirode se prostire na gotovo 20.000 hektara i predstavlja veliko prirodno bogatstvo i stanište nekih veoma retkih ptica, poput orla belorepana ili crne rode. Puteljci koji vode kroz šume u ovom području idealni su džoging, pešačenje ili vožnju bicikla, dok su skrivene peščane plaže na obalama Dunava i njegovih rukavaca idealne za predah u letnjim danima. Gornje Podunavlje je jedna od retkih destinacija gde se još uvek može uživati u vožnji Dunavom i nepreglednim rukavcima i kanalima. Idealno je da se smestite u nekom od seoskih domaćinstava ili vikendica i uživate u autentičnim ribljim specijalitetima. Naravno, ovaj predeo je idealan za ribolovce jer u ovom delu Dunava živi oko 50 vrsta ribe. Gornje Podunavlje naseljava najveća populacija evropskog jelena u Srbiji.

Deliblatska peščara

Reč je najvećoj peščari u Evropi koja se prostire na 35 hektara. Odlukuju je jedinstvena flora i fauna, i predstavlja jedinstven fenomen na kontinentu. To su sasvim dovoljni razlozi da izdvojite jedan vikend i posetite je. Košava je na ovom području oblikovala izražen dinski reljef, čije su nadmorske visine između 70 i 200 metara, tako da je idealna za šetnje, hajking i vožnju bicikla. Na samom obodu peščare je jezero Kraljevac, gde se, kada vremenske prilike to dozvoljavaju, možete provozati čamcem ili se jednostavno opustiti posmatrajući ptice. Smeštaj možete pronaći u najpoznatijem izletištu peščare Devojačkom bunaru ili u nekom od autentičnih sela u ovom delu Banata.

Foto: Marius Olđa

Kladovo

Za putovanje u Kladovo automobil vam nije neophdan. Svakog jutra sa autobuske stanice kreće autobus ka Kladovu koji poseduje nosač za bicikle. Tako da je poseta ovom delu Srbije dobra prilika za vožnju Đerdapskom biciklističkom rutom od Kladova do Drobete Turnu Severin u Rumuniji. Idilični predeli pored Dunava i mogućnost da ovu reku pređete preko Đerdapske brane predstavljaju idealnu varijantu ako poželite da leto presečete aktivnim vikendom. Tokom ove ture videćete ostatke rimske civilizacije, srednjovekovne spomenike, crkve i manastire i, što je najvažnije, prelepu prirodu. Ukoliko poželite da se okupate u Dunavu tu je gradska plaža u Kladovu.

Borsko jezero

U podnožju planine Crni vrh nalazi se ovo veštačko jezero, jedno od retkih koje ima vrlo razuđenu obalu. Izuzetno čista planinska voda je idealna za kupanje, leti dostiže temperature i do 25 stepeni, dobra je pozivnica ukoliko želite jedan vikend da provedete ovde. Postoji nekoliko urešenih plaža, jezero je okruženo šumama i proplancima, tako da možete šetati, džogirati ili voziti bicikl u okolini. Tu su i brojni tereni za grupne sportove. Možete se smestiti u nekom od hotela, privatnom smeštaju ili ukoliko poželite da avantura bude potpuna u obližnjem kampu koji ima sopstvenu plažu.

Cer

Odlična destinacija za vikend izlet, za odmor od svakodnevnih obaveza i predah od stresa. Ova planina nije poznata samo po čuvenoj bici iz Prvog svetskog rata. Kažu da se sa njenih vidikovaca, kada je lepo vreme, vidi pola Srbije. Šumovita planina je idealna za lagane šetnje, postoje i brojne tematske staze. Ukoliko ste za nešto veće napore, ovde postoje i staze za vožnju biciklom. Važno je napomenuti da Cer nije previše zahtevna planina, tako da vam nije neophodna preterano velika kondicija. Smeštaj možete pronaći u nekom od seoskih turističkih domaćinstava u podnožju planine.

Ovčarsko-kablarska klisura

Prava destinacija za sve one koji žele da kombinuju aktivan odmor i banjski turizam. U središtu klisure nalazi se Ovčar Banja idealna baza za obilazak. Idealna destinacija za planinarenje, tako da možete osvojiti vrhove Ovčara (985m) i Kablara (885) i uživati neverovatnom pogledu na meandre Zapadne Morave. Pored toga, ovde možete posetiti neke od 10 manastira srpske Svete Gore, uživati u vožnji brodićem rekom ili se kupati u Moravi. Ukoliko niste ljubitelji kupanja u reci, tu je i zatvoreni bazen. Mesta za smeštaj ima dovoljno – mini odmarališta, lokalna domaćinstva i auto kamp.

foto: Vladimir Mijailović

Zaovinsko jezero

Idealno mesto da se rashladite u vrelim letnjim danima je Zaovinsko jezero na Tari, veštačko jezero nastalo pregrađivanjem reke Beli Rzav. Voda je izuzetno čista i jezero je stanište pastrmki. Možete se kupati na nekoliko divljih plaža, i ukoliko ste avanturista, rasklopiti šator i potpuno uživati u prirodnom okruženju planine Tare. U blizini brane na ovom području Josif Pančić je otkrio Pаnčićеvu оmоriku. Ukoliko niste ljubitelj kampovanja možete se smestiti u brojnim domaćinstvima ili brvnarama na ovoj planini. Svakako je ova destinacija idealna za lagane planinske šetnje.

*naslovna fotografija: Shutterstock i Valentin Salja

 

Lajkuj:

Komentari:

  1. Hvala na tagu za naslovnu fotografiju. Sjajan clanak!

  2. Ovo lepo vreme je idealno da se poseti kanjon Tare.Odlican tekst.

Ostavite komentar:

Slični članci: