Da li imate preko 18 godina?

Kineski šik

Fotografije sa deponije!

0
0

Francuski umetnik Thomas Sauvin sačuvao je od potpunog uništenja više od pola miliona negativa koji svedoče o životu u Kini. Projekat je nazvao “Beijing Silvermine”. Nekoliko godina je bilo potrebno da pažljivo sortira ove fotografije i prikaže ih na izložbama širom sveta. 

Sauvin poseduje negative koji su dragoceno svedočanstvo promena u kineskom društvu. Njegova kolekcija fotografija “Beijing Silvermind” svedočanstvo je o životu u kineskom društvu tokom dve decenije. Ovaj Francuz, koji duže od decenije živi u Kini, poseduje kolekciju negativa nastalih od 1985. godine, kada je u Kini počela masovna upotreba filma od 35 mm, do 2005. kada je digitalna fotografija preuzela primat.

Dragoceni poduhvat skupljanja i skeniranja negativa počeo je 2009. godine. Na periferiji Pekinga pronašao je pogon za reciklažu i sa vlasnikom postigao dogovor da negative otkupljuje na kilogram. Okupio je ekipu koja je radila na skeniraju i selektovanju negativa.

Sauvin ističe da ove fotografije otkrivaju drugačije lice Kine i dve godine posle početka posla odlučio je da ih podeli sa drugima, kako bi svetu pokazao jedinstvenost života u najmnogoljudnijoj zemlji sveta tokom 80-ih i 90-ih.

“Kroz ove slike  vrlo brzo sam otkrio lice Kine koje pre nije viđeno na fotografijama i to mi je probudilo želju da kupujem, gledam i arhiviram sve više”, ističe Sauvin.

Fotografije prikazuju univerzalne priče. Naročito su značajne fotografije porodica koje imaju samo jedno dete (politika pokrenuta 1979. godine). Tu su zaljubljeni parovi, ljudi na putovanjima, zabavama, radnom mestu…

“To može da bude Peking , a može biti i negde drugde. One prikazuje život jednog grada s kraja 20. veka na jedinstven način”, kaže Sauvin.

Ipak, kako kaže Sauvin, fotografije svedoče o specifičnostima ove zemlje, o rađanju postsocijalističke Kine, koja se otvara prema Zapadu i u kojoj pojedini građani postaju bogatiji.

Prošle godine je za The Archive of Modern Conflict objavio kolekciju od pet albuma, od kojih svaki sadrži po 20 fotografija formata 11×7,7cm. Albumi su nazvani “TVs and Fridges”, “One and Two”, “Marilyn and Ronald”, “Party and Transvestites” i “Leisure and Work”. Knjiga je objavljena u ograničenom tiražu od 200 primeraka i rasprodata je. Cena je bila 210 funti.

deponija4

Fotografije su sa Instagram-a, a možete pogledati i Thomas-ov Facebook nalog.

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: