Da li imate preko 18 godina?

Brionvega

Miks dizajna, stila, tehnologije i ljubavi

0
0

Uzimam pastu za poneti, sedam za komp, puštam Minu da pevuši u pozadini i krećem da pišem članak – još jedna od tema koje govore o mojoj neizmernoj ljubavi prema Italiji, ali daleko od ovdepomenutih klišea. Ovog puta, Brionvega – dizajn za oko i uvo, najlepši muzički uređaji sa šmekom 60-ih koje ćete poželeti da imate bilo da ste muzičar, kolekcionar ili neko ko sa velikom pažnjom bira dekorativne objekte za kuću.

Ako ste od onih ljubitelja muzičke opreme koji lutaju netom sladeći se sklopovima boja, materijala i funkcija raznih plejera i muzičkih gedžeta, onda ste do sada verovatno naleteli na neku od njihovih kreacija.

brionvega-1

RADIO CUBO TS552

Kompanija Brionvega, osnovana je u Milanu 1945 godine. Dizajneri koji potpisuju njihove proizovde su Marco Zanuso, Richard Sapper, Mario Bellini, Achille Castiglioni i Ettore Sottsass.
Ranih 60-ih godina prošlog veka, u procvatu televizije u boji i TV kulture uopšte, proslavili su se televizijskim setovima Doney (1962) i Algol (1964). Uporedo sa tim, upisali su se na listu ozbiljnih proizvođača muzičkih uređaja, sa svojim radijskim aparatima, kasetofonima i gramofonima. Kompaniju je 2006 godine oživeo Valerio Commeti i sada se veliki broj njihovih najpoznatijih objekata može naći obučen u novo ruho, u prodavnicama širom sveta.

Težeći sintezi maksimalnog estetskog zadovoljstva i funkcionalnosti, dizajneri Brionvege stvorili su sofisticirane i vanvremenske elektronske uređaje koji danas stoje izloženi kako u toskanskim vilama, tako i u muzejima širom sveta, svedočeći o superiornosti i klasičnosti italijanskog dizajna. Muzej savremene umetnosti u Njujorku uvrstio je neke od njihovih proizvoda u svoju kolekciju a italijansko domaćinstvo koje nudi smeštaj turistima u Toskani – Le due Volpi, ima apartman nazvan istim imenom. Vlasnici ove kuće u malom mestu zvanom Mugello, posvećeni su kolekcionari starih radijskih uređaja i poseduju nekoliko artikala ovog brenda. Po njihovim rečima, teško je naći očuvane i ispravne primerke Brionvege i oni su obično u rukama ozbiljnih kolekcionara i veoma skupi. Njihova vrednost takođe zavisi i od boje – na primer, uređaji žute, crne i maslinasto zelene boje su vredniji od drugih!

brionvega-6

CHROME RADIO FD1102

U carstvo Brionvege, lično sam ušla naišavši (na netu) na hromirani radio iz 1969. – FD1102. Fascinirao me spoj futurističkog i jednostavnog – toliko jednostavnog da je na prvi pogled bilo teško zaključiti da je u pitanju radijski aparat. I kao što od trenutka kad kupite auto, počnete isti takav da primećujete na ulici mnogo češće nego ranije, tako sam ja naišla (ovog puta uživo, u brdima Štajerske) na verovatno najpopularniji i i najrasprostranjeniji Brionvega proizvod – Radio Cubo (TS505), vlasništvo Gingi Petz. Sastoji se od dva simetrična dela od kojih je jedan zvučnik a drugi je kontrolna tabla. Kao i pomenuti televizori ove marke, i ovaj radio karakteriše portabilnost – malih je dimenzija a poseduje i metalnu ručku uz pomoć koje ga lako možete premestiti na željeno mesto ili poneti na izlet (jer radi i na baterije). Novo izdanje ovog radija – TS522, unapređeno je funkcijama kao što su wifi radio, bluetooth, alarm, USB ulaz pa čak i daljinski upravljač, i u ponudi je u nekoliko verzija koje koštaju od 250-460E.

brionvega-4a

RADIO CUBO TS505

Proizvod koji je jednako originalan primer muzičkog uređaja kao što je i ozbiljan komad nameštaja a kojim se Brionvega proslavila, je Radiofonografo RR126. Njegov modularni sklop pruža mogućnost da zvučnike potpuno razdvojite i dobijete zadovoljavajući stereo efekat, ili da se igrate sa njihovom postavkom i osmislite neku asimetričnu kombinaciju. U originalu je ovaj proizvod (kao što njegovo ime sugeriše), bio namenjen slušanju gramofonskih ploča. Nova verzija RR226 “obogaćena” je CD i mp3 plejerom, ali je nastavljena tradicija ručne izrade pa ćete po ceni od 3500 – 5500 evra (u zavisnosti od koga kupujete), sigurno dobiti unikatan objekat najfinijeg kvaliteta i besprekornog zvuka. Staro izdanje se može naći po ceni od 3000 – 5000 evra u zavisnosti od ispravnosti i očuvanosti.

brionvega-2

RADIOFONOGRAFO STEREOFONICO RR126

Ako volite da istražujete buvljake i forume na temu audio opreme i hi-fi uređaja, možda naiđete na neki jeftiniji primerak stare Brionvege. Čak i van funkcije, ovo može biti kvalitetna i originalna dekoracija u vašem domu. Ja ću nastaviti da se nadam da ću jednog dana doći u posed nekog njihovog radija ili kasetofona, a do tad Mina će pevati preko bezličnih kompjuterskih zvučnika…

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: