Da li imate preko 18 godina?

Avantage Učitavanje: Partnerstvo kao jedini održivi odnos

Vikend sa porodicom van centra grada ne zahteva posebne pripreme već spremnost na nove izazove; Societe Generale banka ponudila je svojim prijateljima jedan od ne tako tipičnih prostora za beg iz svakodnevice. 

Našli smo se u Konjičkom klubu Fortuna, u Mirijevu, svega nekoliko kilometara od centra Beograda, a švedski sto poslužen za doručak označio je početak Avantage Učitavanje druženja koje se nastavilo uz kafu i voće. Gosti se hodajući kroz dvorište osećaju kao na imanju udaljenom satima od gužve. Ima u tome i nečeg arhaičnog – miris konja, zemlje i toplog posluženja. 

Nikola, koji vodi ovaj prostor, predstavlja se i isprva naglašava da imanje koje nas okružuje neguje porodične vrednosti, te da ćemo se u kratkoj šetnji kroz delatnosti i mogućnosti druženja sa konjima upoznati i sa etikom koju podrazumeva vođenje ovakvog domaćinstva. Starije članove porodica zanima koje su ovo vrste konja, čime se hrane, ko o njima i na koji način brine. Mlađi, međutim, krišom dodiruju mekanu dlaku i hrane ih sasušenim travkama.

Osećaj prijateljstva sa konjima za njih verovatno prevazilazi sve što bi neke činjenice o kilogramima ili povrću mogle da pruže. Zbog toga se ovde tokom leta organizuju škole za decu: nije ih potrebno posebno ubeđivati u nežnost i dostojanstvo ovih snažnih životinja.

Partnerstvo se javlja kao ključna reč u priči o konjima: njihovo prirodno stanje je sloboda, potreba za otvorenim prostorom.

Američki konji koje vidimo pred sobom rade ceo dan bez umora; u pitanju su radnoparadni konji koji se koriste za edukaciju i rekreaciju. Štale, koliko god uredne i pristupačne, predstavljaju nužnost u ovoj borbi za kretanjem.

Partnerstvo je takođe ključna reč kada govorimo o bankarskom odnosu prema klijentima, koji dakle nisu samo klijenti već i saradnici: u takvom zajedničkom delovanju jedino i dolazi do smislenih rezultata. Uostalom, konja je nemoguće uzjahati bez uzajamnog razumevanja. Avantage Učitavanje je jedan od projekata koji kroz osluškivanje potreba dolazi do uspostavljanja nesvakidašnje zajednice, spremne da sluša ljubavnu poeziju, javno čitanje romana, zainteresovane za uličnu umetnost ili manje vidljivu istoriju sopstvenog grada. 

Dok se hvata za sedlo pokazujući kako se konj pravilno jaše, Nikola naglašava da jahanje nije nonšalanto stanje za ljudsko telo. Potrebno je biti u dosluhu sa konjem, opušten i fleksibilan; biti mu prijatelj, a ne gazda. Zanimljivo je i da je jahanje jedini sport u kojem se i muškarci i žene takmiče zajedno (osim toga, ovo je i jedina Olimpijska disciplina organizovana na pomenuti način). Razlog tome pre svega leži u činjenici da je jahanje univerzalni jezik, neverbalna komunikacija koja funkcioniše na emotivnom i na praktičnom nivou: konj vas razume, ali će vas takodje poslušati ukoliko oseti da treba. Ukoliko oseti da ćete i vi poslušati njega.

Dok jedna grupa dece timari konja dlake boje kestena, drugi odlučuju da se oprobaju u jahanju. Ova aktivnost ima niz predranji, to je kompleksna i postupna disciplina i zahteva posvećenost i pažnju. U hladu svi članovi porodice piju nešto za osveženje i strpljivo se čeka na red.

Savet koji dobijamo pri izlasku, dok poglednom pratimo životinje kako istražuju sopstveno dvorište, jeste da nikada ne treba ići iza konja. Partnerski savet za završetak još jednog Avantage učitavanja; to i ne samo konjušarski savet.