Da li imate preko 18 godina?

Autsajderi

#GetOutStayOut

0
0

U susret nadolazećim majskim blagdanima i povećanoj osunčanosti planinskih proplanaka, jezerskih obala i šumskih staza, predstavljamo vam presek online izvora koji vas može inspirisati za neku od narednih avantura u prirodi, ili vam makar omogućiti da iz svoje fotelje u dubini gradskog bloka kvalitetnije prosanjarite o još jednoj outdoor fantaziji za koju potajno znate da se verovatno nikada neće desiti.

Kao posledica konstantnog tuša digitalnim sadržajem beskonačnih feedova i diktata ekranskih uređaja koji nam pružaju trenutni uvid u život drugih, potreba za istinskom vezom sa prirodnim okruženjem, otvorenim prostranstvima i širokim vidicima za neke je nikad jača, dok se drugi možda ostaju zadovoljni voajerskim praćenjem onih za koje dilema ne postoji – svaki slobodan dan je nova prilika za avanturu u divljini, za posetu kolibi, zajedničko ili usamljeno kampovanje na udaljenoj tački, planinarenje ili seansu oko vatre koju će raspaliti u blizini svoje vikendice.

Drugi odlaze i mnogo dalje od toga, i svoju zasićenost urbanom sredinom i često neželjenom ali neizbežnom komunikacijom sa ljudima kompenzuju prolonigiranim boravcima u prirodi, različitim izazovnim ekspedicijama ili odlukom da svoj život trajno posvete nomadskom životu. Bilo da to čine na sopstveni, nožni pogon ili na primer neprevaziđenim Volkswagen Westfalia kombijem, oni isti feedovi koje pominjemo na početku teksta danas su preplavljeni fotografijama koje bude želju da se istog trenutka nađemo baš na tom mestu.

Kada online realnost izdominira, očekivano je da se offline – ili čak off-the-grid – vrati u žižu kao neizbežni životni kontrapunkt. Društvene mreže su postale virtuelni dom i za specifičnu zajednicu avanturista, kampera, ljubitelja prirode, fotografa, filmskih stvaralaca, entuzijasta, aktivista, post-hipika, planinara i onih ostalih koji žele da žive trenutak, i da bez obzira na svoju motivaciju ove trenutke podele sa drugima ne bi li ih motivisali da učine nešto slično.

U narednim pasusima pružamo vam pregled nekih od zanimljivih pojedinaca, autora, brendova ili izdavača koji su deo ove specifične zajednice koja je posvećena boravku na otvorenom, i svemu onome što prati takav životni stil.

Možda je logično početi sa berlinskom izdavačakom kućom Gestalten koja već godinama nepogrešivo anticipira trendove i hajpove u domenima vizuelne kulture, arhitekture, dizajna i lifestylea. Samo tokom poslednjih dve godine plasirali su nekoliko knjiga koje, u tradicionalno visoko-kvalitetnom maniru, bacaju svetlo na najzanimljivije arhitektonske, fotografske i komercijalne projekte vezane za trend povratka prirodi i rudimentarnom. Počelo je sa izdanjima Rock the Shack i Hide & Seek koja, u standardnom Gestalten stilu, kompiliraju zanimljive projekte iz domena dizajna koliba, vikendica i srodnih formata životnih prostora u prirodi. Za one koji makar umereno prate blogosferu, odmah je bilo jasno da se preduzimljivi Nemci oslanjaju na jedinstvenu privlačnost koliba koju popularizuje Cabin Porn, neprevaziđeni blog koji vodi zajednica entuzijasta Beaver Brook nadomak Njujorka (o čemu smo već pisali). I Cabin Porn najavljuje svoju prvu knjigu, pa pokušajte da dođete do svoje kopije na vreme.

tumblr_nmkd0nDEas1qzwmsso1_1280

Ukoliko izuzmemo opciju staništa, Gestalten i dalje ima dosta toga da ponudi. The Outsiders predstavlja najzanimljivije preduzetničke poduhvate, brendove, proizvode i kompanije koje proizvode odeću, opremu i pomagala koja su vam neophodni za aktivan boravak u prirodi, ciljajući na novu generaciju mladih ljubitelja aktivnog života sa solidnom platežnom moći. Specifičan vid begau drugu stvarnost predstavljen je u knjizi The Journey posvećenoj sada već vintage iskustvu putovanja vozom. Vaš artističko-nomadski duh razigraće izdanje The New Nomads u kome možete izabrati omiljenu kuću na točkovima ili rasklopivi privremeni objekat. Ovaj niz zaokružuje fotografska kompilacija The Great Wide Open, koja prikazuje izbor radova fotografa u neumornoj potrazi za mestima koja oduzimaju dah.

knjige

Upravo njih možete pratiti i putem brojnih Instagram profila, a ovom prilikom skrećemo vam pažnju na samo neke od njih: Forrest Mankins, Andy Best, Chris Burkhard, Brooke Wilson, Erik Merrill, Alex Strohl, Bobaum Gartner ili Miss Julie. Među njih sa zadovoljstvom uvrštavamo i profil Marka Milovanovića koji trenutno postuje svoje utiske sa Nepala. Pored fotografija nekih od pomenutih putnika, ukoliko istražite neke od ovih hashtagova bez greške ćete naići na zanimljive prizore – #getoutstayout #homeiswhereyouparkit ili #pnwonderland koji će vas zadiviti krajolicima severnog dela američke zapadne obale. Instagram scrollu nikad kraja, pa onda slobodno dodajte i Idle Theory Bus, Camp 4 Collective, The Outbound ili devojačke Wilderness Babes i Alpine Babes.

kamp 3

Da bi nešto od toga i vi mogli da postignete, biće vam potrebni neki od proizvoda brojnih brendova iz ove rastuće niše, koji nude sve na potezu od hip asesoara do profesionalne kamp opreme. Naravno, i dalje smo na Instagramu: Nemo Equipment, Poler Stuff, Best Made Co, Topo Designs, Homecamp ili veterani The North Face. Praznik je tu, planina vas čeka.

Slike preuzete sa cabinporn.com

Wooden shelter perched on a mountain in the Alps on the border of Slovenia and Italy.
Cabin at 6,798 feet in the Julian Alps, Slovenia.
Abandoned cabin near the village of Zhornava, Transcarpathia, Ukraine.
Shepherd’s cabin near Montenegro, Bosnia & Herzegovina.
Pile-dwelling on the island Ada Međica in Belgrade, Serbia.
Cabin near Cochrane, Chile.
Log cabin in Lake Runn, Sweden.
Mountain Hut in the Lofoten Islands, Norway.

 

Slike preuzete sa cabinporn.com

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: