Da li imate preko 18 godina?

10 zanimljivih destinacija do kojih možete leteti “low cost” letovima iz regiona

Ako razmišljate gde pobeći na kratak odmor, a da to ne košta previše, evo predloga koji se možda ne ukalaju u uobičajni spisak “city break” destinacija. Odabir je na osnovu ličnih preferencija, ali verujem da će na spisku svako pronaći nešto zanimljivo.

Ono što treba da znate je da, kako su u pitanju letovi “low cost” operaterima, sve cene su bez prtljaga, odnosno, na svim letovima možete imati carry on (i eventualno ranac za laptop), koji je dovoljan za tih nekoliko dana, ali ako želite nešto više, moraćete da dokupite veliki kofer.

Iako izbor letova iz Beograda i Niša nije sjajan, ako malo “prošetamo” po regionu možemo stići na jako zanimljiva mesta. Za vaše eksperimentisanje, glavne polazne lokacije su Budimpešta, Temišvar i Tuzla. Evo i konkretnih predloga:

1. Belgrade (BEG) – Malta (MLA) – Wizzair

Malta je zemlja sa bogatom istorijom, a njen strateški položaj je značio da je bila baza ili usputna stanica mnogih civilizacija. Ako vas to zanima, postoji baš mnogo toga zanimljivog što možete videti. Godišnje Maltu turistički poseti više od milion i po ljudi, što je tri puta više od broja njenih stanovnika.

Letovi su dva puta nedeljno – sredom i nedeljom, a ako planirate dovoljno unapred cene letova su od 70-100 EUR.

2. Belgrade (BEG) – Larnaca (LCA) – Wizzair

Larnaka je drugi po veličini grad na Kipru. Osim bogate istorije i brojnih kulturno istorijskih spomenika, glavni grad Nikozija, udaljen je oko 60 km. Tu su i Crkva svetog Lazara i Xala Sultan Teke, kao i Tvrđava Larnaka koju su turci izgradili u 17. veku.

Inače, Larnaka je jedno od retkih mesta u ovom delu sveta gde u zimskom periodu možete videti flamingose na velikom slanom jezeru koje traje nekoliko meseci svake godine :)

Letovi su dva puta nedeljno – utorkom i subotom, a ako planirate dovoljno unapred cene letova su od 40-80 EUR.

3. Tuzla (TZL) – Billund (BLL) – Wizzair

Ako znate samo jednu stvar koja dolazi iz Danske, onda znate za Lego kocke. Billund je mali grad od svega 6000 stanovnika, ali se u njemu nalazi centrala kompanije Lego, kao i Legoland tematski park.

Letovi su dva puta nedeljno – nedeljom i četvrtkom, a ako planirate dovoljno unapred cene letova su od 30-70 EUR.

4. Timisoara (TSR) – Barcelona El Prat (BCN) – Wizzair

Barselona kao destinacija nije toliko egzotična, ali je nama često daleka jer nema povoljnih direktnih letova tokom većeg dela godine, pa je zato navodim. Meni lično, prestonica Katalonije je najlepši grad na svetu. Klima, flora, fauna, ljudi, i mnogo predivnih građevina i parkova.

Pre nekoliko godina, sedeo sam u junu mesecu u parku ispred Sagrada familije, mirisao pomorandže, pričao sa papagajima koji slobodno lete, i gledao jednu od najverovatnijih građevina na svetu. Možda vama to nije toliko interesantno, ali meni je to jedan od lepših trenutaka u životu.

Letovi su dva puta nedeljno – ponedeljkom i petkom, a ako planirate dovoljno unapred cene letova su od 60-100 EUR.

5. Budapest (BUD) – Baku (GYD) – Wizzair

Baku je glavni grad Azerbejdžana i u njemu živi oko tri miliona stanovnika. Nalazi se na zapadnoj obali Kaspijskog jezera. U gradu ima mnoštvo očuvanih i obnovljenih kulturno istorijskih objekata, a panoramom dominiraju novoizgrađeni oblakoderi. Takođe, imali su najviši jarbol na svetu (162m) sa nacionalnom zastavom, ali ih je Tadžikistan pretekao pre nekoliko godina. Baku je, inače, 2009. proglašen Islamskom prestonicom kulture, i zaista može mnogo toga da ponudi.

Za ljubitelje sporta – u Bakuu se održava trka Formule 1, a azerbejdžanska liga u ženskoj odbojci je jedna od, ako ne i najjača na svetu. Takođe, po LonelyPlanet-u, Baku je jedna od top 10 svetskih destinacija kada je noćni život u pitanju.

Letovi su dva puta nedeljno – ponedeljkom i četvrtkom, a ako planirate dovoljno unapred cene letova su od 90-150 EUR.

6. Budapest (BUD) – Reykjavik (KEF) – Wizzair

Kažu da je odlazak na Island iskustvo koje svako mora da doživi jednom u životu. Da je to najbliže tome da odeš na neku potpuno drugu planetu. Sve fotografije koje ljudi sa putovanja donose govore u prilog tome. Do skoro, bilo je nedostižno i skupo.

Sada, nije više nedostižno, ali će svakako biti jedan od skupljih izleta sa ove liste. Ipak, kažu da apsolutno vredi.

Imajte samo u vidu da smeštaj nije jeftin, kao i da, ako zaista želite da doživite nešto, bilo bi sjajno da iznajmite 4×4 terenac i propisno obiđete ostrvo.

Letovi su tri puta nedeljno – sredom, petkom i nedeljom, a ako planirate dovoljno unapred cene letova su od 120-200 EUR.

7. Niš (INI) – Berlin (SXF) – Ryanair

Berlin je jedna od prestonica Evrope. Sa džentrifikacijom koja je trend koji polako osvaja sve veće gradove, Berlin je posao interesantan i mnogima koji inače ne bi razmišljali o tome. Neverovatna hrana, mnoštvo spomenika i muzeja, ali i sve ono što bogata i burna istorija ovog grada nosi sa sobom. Tu je recimo velika botanička bašta, muzej Štazija, Pantoptikum, Olimpijski kompleks i stadion, muzej DDR i mnogo toga drugog. Recimo, u jednoj od mikropivnica postoji čak i muzej posvećen Dejvidu Haselhofu (jer Hof je bio baš veliki hit u Nemačkoj, i imao je i uspešnu muzičku karijeru).

Kada razmišljate o odlasku u Berlin, proverite šta ima od koncerata. Ja recimo idem uskoro, i dok sam tamo biće nekoliko veoma zanimljivih događaja, između ostalog i Killersi.

Letovi su dva puta nedeljno – četvrtkom i nedeljom, a ako planirate dovoljno unapred cene letova su od 20-40 EUR.

8. Budapest (BUD) – Marrakesh (RAK) – Ryanair

Još jedna od destinacija o kojoj se mnogo priča prethodnih godina je Maroko. Osim klime koja je u periodu naše zime veoma blaga i prijatna, Marakeš nudi baš mnogo toga. Kažu da kada odete, prvi utisak je da vas preplave boje i mirisi, a nešto kasnije i ukusi. Trgovi, palate, bašte, džamije, muzeji. Mnoštvo zanatlija i neverovatna kuhinja. Mislim da je to sasvim dovoljno razloga.

Letovi su dva puta nedeljno – ponedeljkom i petkom, a ako planirate dovoljno unapred cene letova su od 60-100 EUR.

9. Niš (INI) – Bratislava (BTS) – Ryanair

Bratislava je divan grad. Udaljena je samo sat vremena vožne od Beča. Ako volite pivo, ne moram vas mnogo nagovarati. Za sve ostale, Bratislava ima predivan stari grad, ima nekoliko zamkova u okolini, jedan veoma neobičan most sa vidikovcem na vrhu tornja, veliku nacionalnu galeriju i mnoštvo muzeja, a i hrana, naročito u lovačkim selima u okolini grada, je fantastična.

Letovi su dva puta nedeljno – ponedeljkom i petkom, a ako planirate dovoljno unapred cene letova su od 15-30 EUR.

10. Budapest (BUD) – Agadir (AGA) – Wizzair

Još jedna destinacija u Maroku, na obali Atlantskog okeana u podnožju planine Atlas. Topla klima – lepe plaže, neverovatna hrana (posebno riba) i začini, kao i brojne atrakcije za turiste. Kako je okolo pustinja, ovo je idealna lokacija ako želite u obilazak kvadovima ili terencima. Takođe, ako je surfing nešto u čemu želite da se okušate, kažu da je ovo odličan izbor. Ako niste sigurni – googlajte Paradise Valley, Agadir, i kupiće vas sigurno.

Inače, ako volite flamingose, ima ih i ovde :)

Letovi su dva puta nedeljno – ponedeljkom i petkom, a ako planirate dovoljno unapred cene letova su od 150-200 EUR.

Tip za kraj:

RyanAir iz Niša leti za Dizeldorf, a Dizeldorf je jedan od aerodroma sa kojih leti veliki broj letova ka zanimljivim destinacijama, pa tako možete za 250-350 EUR naleteti na letove za Kubu, 400 EUR za Indoneziju, Filipine, Portoriko, Tajland i sl. Ponekad ima i letova za Australiju koji su oko 500 EUR.

Imajte u vidu da ovi letovi lete sa glavnog aerodroma, a da Ryanair leti na 70km udaljeni Weeze.

*naslovna fotografija: Designhorf

Lajkuj:

Komentari:

 1. Tamara says:

  Na sajtu Ryanair-a ne postoji let Temisvar-Barselona.
  Da li mozete da postavite link do te informacije ?

 2. Ivan says:

  Pozdrav, u pitanju je Wizz, greskica u tekstu

 3. Nenad says:

  Nama Nišlijama su pristupačniji i mnogo jeftiniji aerodromi u Sofiji i Skopju u odnosu na Temišvar, Tuzlu ili Budimpeštu.
  Cene sa Beogradskog su značajno skuplje u odnosu na ova “naša 3 južna”
  Izbor letova sa Sofijskog je odličan, a ni Skopje ne zaostaje..
  Uz ponudu sa mog Niškog, mislim da smo trenutno odlično povezani (do Skopja za 2 sata, do Sofije za 2,5) i jedino mogu da žalim što se uskoro ukida Eindhoven, idealna linija za posete Amsterdamu

 4. Tibor says:

  http://www.azair.eu
  Najbolji sajt za pretragu jeftinih letova u Evropi, ali i šire. Ima odlične filtere za datume, a možete odabrati opciju “take me anywhere” iz određenog grada… Ne znam da li je protiv pravila pisati ovakve komentare, ali mala pomoć za one koji bi da putuju.

 5. Stefan says:

  A od avgusta možete leteti do Berlina (TXL) iz Beograda EasyJetom :)

Ostavite komentar:

Slični članci: