Da li imate preko 18 godina?

Spotify izbacio “House of cards” plejliste

Pitali ste se uz koju muziku džogiraju Frank i Claire Underwood? Popularni streaming servis ima odgovor.

Svaki verni fan serije “House of cards” se bar jednom pitao koju muziku slušaju glavni likovi u ikoničkim scenama džogiranja. PR odeljenje najvećeg muzičkog online servisa Spotify spremilo je odgovor u vidu dve plejliste. Da li su pogodili muziku? Može se reći da jesu. 

hoc

Pitanje iz podnaslova ovog teksta je subject mejla koji su kolege sa sajta The Verge dobili od PR agencije koja zastupa Spotify, a ispod pitanja se našao link plejlista Franka i Claire Underwood, predsednika i Prve dame popularne Netflixove serije čija se peta sezona prikazuje od 30. maja. Kolege su, naravno, otvorile mejl i naišle na interesantan spoj očekivanih numera za bele Amerikance srednje dobi, ložačkih himni koje se uklapaju sa karakterima likova i ideoloških pesama američke pop kulture čiji sadržaj i izvođači referišu na meta nivo celokupne serije i ideološku stranu makjavelističke političke imperije Underwood-ovih.

Kao što se može videti iz liste iznad Frank voli da trči uz klasiku koju bi svaki pucajuće ambiciozan sredovečni američki muškarac pustio na svoj Ipod-u (Frank Sinatra, “My way”), loži se da je glavni (B.B.King i epska “Riding with a king”), loži se na moć na simboličkom i značenjskom nivou(“Hail to the chief” u izvođenju United states Costal Guard Band-a i “Peaches” alt rok benda The Presidents Of The United States of America) i daje jasne nagoveštaje da je možda gej što tease-uju najave pete sezone (čuvena stvar Kenny Logginsa “Playing With The Boys” iz “Top Guna” i Judas Priest, prvog metal gej benda “Breaking the Law”). Naravno, sve ove pesme pesme odlikuje i jaka patriotska potka što se apsolutno uklapa u Frankov karakter populističkog, homeland lovin’ političara koji ne preza ni od čega da bi zadovoljio svoju ambiciju. Kada smo kod populizma, autori plejliste nisu mogli a da ne naprave omaž trenutnom američkom predsedniku : tu je i kontroverzni Toby Keith, kantri pevač koji je obeležio inaoguraciju Donalda Trampa ali i Jarvis Cocker, frontmen Pulp-a sa pesmom “Common people” koju teško da bi slušao karakter kao Frank, ali pošto je po sredi predsednik Demokrata uklapa se u njegovu stranačku agendu. Lista je, uz par promašaja, prilično dobro sastavljena i oslikava sve duboke i plitke slojeve divljine mozga američkog predsednika po Netflixu. I po njegovim džoging navikama.

Što se tiče Clairine liste njene džoging scene iz prve sezone kada se desi čuveni simbolički suspense u kome joj čuvar kaže da ne sme trčati po groblju (a što umnogome najavljuje dalji narativ serije) su postale epske za većinu fanova pa je autor njenu listu više podredio karakteru. Sem identične prve pesme na listi (“My way”) što jasno sugeriše da i Frank i Claire imaju isti etičko-moralni odnos prema svemu što rade ostatak njene liste je u “girl power” kvazifeminističkom stilu pošto Beyonce, Destiny’s Child, Tina Turner, Whitney Houston, Jeniffer Lopez i ostale agituju ženska prava u američkoj popularnoj kulturi dok se Claire svojim delima u seriji pokazuje kao psihotički manipulator  suprotan svemu što feminizam zastupa. Kada smo kod psihotičnosti numere “Stuck in the Middle of you” ali u obradi Stealers Wheel iz filma “Ulični psi” kao i “Burnnig down the house” Talking Heads-a navode na psihopatsko-ubilačku stranu Clairine ličnosti što je, mora se priznati veoma dobar potez autora liste i poznavanje ne samo karaktera iz serije već i radnje, što prošle a što buduće. I još malo psihopatije : da je Claire patološki zaljubljena u Franka i da je užasno boli kvalitet međusobnog odnosa dokauje i klasične himne usamljenih i ostavljenih žena srednje dobi (“Knowing me, Knowing you” od ABBA i “Cold as ice” Foreignera kao i “Say my name” Florence and The Machines).

U svakom slučaju, pesme su dosta strastvene, a znamo da se tokom fizičke aktivnosti oslobađa sva frustracija i stres iz tela tako da je logično da bi i Frank i Claire slušali ove hitove džogirajući.

Na kraju, logično pitanje za naciju opsednutu politikom: a gde smo tu mi? Znamo koje muzičare su voleli Josip Broz Tito i Jovanka o čemu je već pisano na ovom sajtu, neki tračevi kažu da je Slobodan Milošević bio vezan za Merimu Njegomir i to daleko intimnije nego što kažu stihovi njenog hita “Ivanova korita” dok je Mirina omiljena pesma “Bolje biti pijan nego star” Plavog orkestra a opštepoznata je ljubav Borisa Tadića prema njegovim novotalasnim drugarima, grupi “Idoli”, ali su, na kraju, ta ljubav i drugarstvo prošli kao u pesmi Pilota “Ne veruj u Idole”. Sadašnji predsednik je izjavio da mu je omiljena grupa “Kaiser Chiefs” no i dalje ne znamo da li je to zbog imena grupe i željene funkcija kajzera ili stvarno gotivi indie muziku. Sve u svemu, Spotify plejliste su verovatno deo ložačke kampanje za “House of Cards”. Rezultat je više nego dobar pošto su rejtinzi odlični, a ni liste nisu loše. Poslušajte.

trcanje

Lajkuj:

Komentari:

  1. pirossi says:

    Uh, gospodo, pa ne radi se o bendu “Peaches” već o pesmi ovih dadaista – “The Presidents of the United States of America”.

Ostavite komentar:

Slični članci: